Valitse sivu

Liikunnasta hyvinvointia

PLU liikuttaa Pohjanmaata vauvasta vaariin

Koulutukset

Koulutus on yksi PLU:n tärkeimmistä osa-alueista: tuotamme laadukasta ja käytännönläheistä koulutusta sekä avoimena että tilauskoulutuksena.

Leirit

Leirit ovat liikuntaleirejä, joille jokainen lapsi ja nuori voi osallistua: mukaan pääsevät myös vasta-alkajat ja ensimmäistä kertaa lajia kokeilevat.

Työpaikkaliikunta

Tarjoamme harrasteliikunnan palveluita yhteisöille sekä yksittäisille liikkujille yhteistyössä erilaisten toimijoiden kanssa.

Urheilugaala

Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n ja Pohjanmaan Urheilutoimittajat ry:n vuosittain yhdessä järjestämä pohjalaisen liikunnan ja urheilun juhlailta.

Koulutukset

Varhaiskasvatuksen VAKA-verkostotapaaminen + AVI, 25.10.2021 TEAMS

Kustumme varhaiskasvatuksen johtajat/esimiehet ja varhaiskasvatuspalveluissa toimivat kuntakoordinaattorit VAKA-verkostotapaamiseen. Ennen varsinaista verkostotapaamista järjestämme yhteistyössä AVI:n kanssa Liikunnallisen elämäntavan paikalliset kehittämisavustukset hankeinfon (tähän hankeinfoon ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet).

Tämän verkoston tavoitteena on tukea kunnissa meneillään olevien liikunnallisten kehittämishankkeiden toteuttamista, edistää Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmaa, tuoda tutuksi varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset ja jakaa ideoita liikunnallisen toimintakulttuurin rakentamiseen.

Verkoston kannalta on toimivinta, kun jäsenellä on omasta kunnastaan laaja näkemys ja hänen tavoitteenaan on kuntansa liikuntakulttuurin kehittäminen. Siksi tämä verkosto on tarkoitettu varhaiskasvatuksen johtajille/esimiehille ja varhaiskasvatuspalveluissa toimiville kuntakoordinaattoreille.

 

Tämä tilaisuus järjestetään yhteistyössä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kanssa. Luvassa on infoa vuoden 2022 hakuohjeista koskien Liikunnallisen elämäntavan paikalliset kehittämisavusta. Tule saamaan hankesparrausta ja ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen!

HUOM! Tilaisuus aloitetaan AVI:n osuudella, joten jos sinua kiinnostaa vain alun hakesparraus ja et ole varhaiskasvatuksen toimija, voit ilman muuta ilmoittautua alun osuuteen alla olevalla lomakkeella (AVI:n osuus on kestoltaan noin 45-60 min). Loppuosiossa keskitymme varhaiskasvatuskentän ajankohtaisiin asioihin, Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmaan ja varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suosituksiin 🙂 

 

Aika: 25.10.2021, klo 13:00-noin 14:00 AVI ja verkostotapaaminen noin klo 14:00-15:00
Paikka: Etätapaaminen (Teams)
Tilaisuuden aiheet: Liikunnallisen elämäntavan paikalliset kehittämisavustukset (AVI), Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma, varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset, ajankohtaiset asiat

Ilmoittautumiset viimeistään perjantaina 22.10.2021.

 

Osallistujatiedot

Esimerkiksi mikä: päiväkoti / koulu / seura / yritys / yhteisö
HUOM! Tilauksen voi aina peruuttaa halutessaan.
Olen lukenut PLU:n tietosuojaselosteen sekä hyväksyn sen. Yllä lisätietoja ehdoista.

Liikuntaleikkikoulun päivityskoulutus 28.10.2021, TUURI

Oletko suorittanut Liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutuksen ennen vuotta 2018? Koulutus uudistettiin vuoden 2018 aikana ja nykyään Liikuntaleikkikouluun kuuluu toimintamalleja kolmelle ikäluokalle. Tule syventämään osaamistasi ja hakemaan päivitetty ohjaajakansio!

 

Liikuntaleikkikoulun päivityskoulutuksessa tutustutaan uusiin toimintamalleihin ja materiaaleihin käytännön harjoitteiden avulla. Lisäksi koulutuksessa sivutaan ohjaajan työkalupakkia sekä Liikuntaleikkikoulun sovellusmahdollisuuksia varhaiskasvatukseen ja lajiseuroihin. Koulutuksessa perehdytään myös aikuisen aktiiviseen rooliin Perheliikkarissa, yhteistunnilla ja Liikuntaleikkikoulun ulkopuolella.

Liikuntaleikkikoulun tuntimallit:

Uudistettuun Liikunaleikkikouluun kuuluu tuntimalleja kolmelle ikäluokalle:

  • 2–3-vuotiaille (Perheliikkari),
  • 4–5-vuotiaille ja
  • 6-vuotiaille.

Osallistuja saa koulutuksessa uudistetun ohjaajakansion, joka sisältää tiiviin teoria-osion lapsen liikunnallisesta kehityksestä, 75 valmista tuntimallia sekä Liikuntaleikit ja välinevinkit -oppaan.

Aika: Torstaina 28.10.2021 klo 16.30-20.30
Paikka: Tuurin päiväkoti

 

Hinta:

Koulutuksen hinta on 90 € sisältäen ohjaajakansion. Suomen Olympiakomitea tukee koulutusta.

Lisämateriaalit ovat tilattavissa Olympiakomitean verkkokaupasta koulutuksen jälkeen.

PLU:n Liikuntaleikkikoulun päivityskoulutuksen kouluttajana toimii Teija Kallioniemi.

 

Ilmoittaudu mukaan alla olevalla lomakkeella viimeistään 26.10.2021!

Ilmoittautuja sitoutuu noudattamaan PLU:n ilmoittautumis- ja peruutusehtoja (alla peruutusehdot) ja hyväksyy tietosuojaselosteen. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Peruutusehdot: Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitamme 50% koulutuksen hinnasta ja peruuttamattomasta koulutuksesta täyden hinnan. Peruutusilmoitus on tehtävä kirjallisesti sähköpostiin. Sairaustodistus toimitetaan PLU:n toimistoon.

 

Huom! Varauksen peruutus viimeistään: 26.10.2021, klo 15:30!

PLU pidättää oikeuden muutoksiin.

 

Osallistujatiedot

Esimerkiksi mikä: päiväkoti / koulu / seura / yritys / yhteisö

Laskun saajan tiedot

HUOM! Tilauksen voi aina peruuttaa halutessaan.
Olen lukenut PLU:n peruutusehdot ja tietosuojaselosteen sekä hyväksyn nämä. Yllä lisätietoja ehdoista.

Seuratuen infotilaisuus ma 1.11.2021

OKM:n seuratuen hakuaika lähestyy. Tule seuratuen infotilaisuuteen kuulemaan viimeiset ajan tasalla olevat tiedot seuratuen hausta. Haku aukeaa marraskuun alussa (tarkemmat hakuajat päivitetään myöhemmin). Nyt viimeistään on hyvä aika miettiä tulevan hankehaun sisältöjä. Saat paria päivää ennen infotilaisuutta ilmoittautumislinkin sähköpostiisi, jonka kautta pääset osallistumaan seuratuen infoon.

Aika: Ma 1.11.2021, klo 17.00 – 18.30 (Teams)

Kouluttajana Kirsi Martinmäki

Tilaisuus on maksuton!

 

 

LIIKKA-verkostotapaaminen, 17.11. SEINÄJOKI

Tämän verkoston tavoitteena on tukea Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman toteuttamista lapsiryhmissä ja edistää varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten toteutumista.

Verkoston tapaamisissa käsitellään Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman ajankohtaisia asioita ja arkityössä mahdollisesti esiin nousevia tarpeita.

Tämän verkoston osallistujiksi toivotaan lapsiryhmässä Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmaa toteuttavia henkilöitä, jotka toimisivat ns. ”liikuntavastaavan” roolissa.

Tapaaminen koostuu kahdesta eri työpajasta –>

Työpaja 1: Lillin liikuntatarinat (60 min)
Miltä kuulostaa hypähtää Lillin liikuntatarinoiden maailmaan, vetämään kaveria lakanareessä, laukkaamaan sanomalehtikeppihevosilla ja kaatamaan nenällä taikasieniä? Tunti pohjautuu saman nimisen kirjan sisältöön, jossa sukelletaan lasten liikunnan maailmaan hyödyntäen arkisia tavaroita ja kierrätysmateriaaleja liikuntavälineinä. Luvassa rutkasti liikunnan iloa ja riemua! Työpajan ohjaa kirjan kirjoittaja Satu-Maria Ruotsalainen ja sisältö on koottu saman nimisestä teoksesta Lillin liikuntatarinat (PS-Kustannus 2019). Lillin liikuntatarinat -kirjan voi halutessaan ostaa/tilata Satu-Marian kautta

Työpaja 2: Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma (60 min), Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry

PÄIVÄMÄÄRÄ JA PAIKKA: Keskiviikko 17.11.2021, Seinäjoen Uimahalli-Urheilutalo
AIKATAULU: Klo 14:00-16:15
VIIMEINEN ILMOITTAUTUMISPÄIVÄ: 5.11.2021

TILAISUUS ON MAKSUTON! Mukaan mahtuu noin 50 osallistujaa.

 

Linkki tietosuojaselosteeseen>>

 

Osallistujatiedot

Esimerkiksi mikä: päiväkoti / koulu / seura / yritys / yhteisö
HUOM! Tilauksen voi aina peruuttaa halutessaan.
Olen lukenut PLU:n tietosuojaselosteen sekä hyväksyn sen. Yllä lisätietoja ehdoista.

Kulttuurien ymmärrys urheilussa. 25.11.2021 verkkokoulutus.

Kulttuurien ymmärrys urheilussa.

RIVE- hankkeen tilaama ja Suomen Valmentajien järjestämä Kulttuurien ymmärrys urheilussa webinaari paneutuu erilaisten kulttuuritaustojen merkitykseen ja niiden vaikuttamiseen urheilussa, erityisesti seuratoiminnassa ja valmennuksessa. Webinaarissa käydään läpi, miten kulttuurierot vaikuttavat seuratoiminnassa, valmentamisessa, ihmisten johtamisessa ja motivoinnissa sekä kommunikoinnissa. Mukana on käytännön esimerkkejä urheilusektorilta sekä vinkkejä, miten näitä asioita tulisi huomioida.

Webinaarin asiantuntijana toimii Riku Laanti (PhD, KTM), kouluttaja ja cross-cultural coach

Riku Laanti kouluttaa ja konsultoi yrityksiä ja muita organisaatioita kulttuurierojen vaikutuksesta johtamiseen, viestintään ja neuvotteluihin. Hänellä on yli 25 vuoden kokemus johtotehtävistä Suomessa ja kansainvälisesti, mukaan lukien kokemusta työskentelystä yli viidenkymmenen eri kulttuurin edustajien kanssa Euroopasta, Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Afrikasta, Aasiasta ja Oseaniasta.

Urheilusektorilla hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Suomen Koripalloliiton, Suomen Palloliiton, Suomen Valmentajat ry:n ja Kisakallion urheiluopiston kanssa. Hän on kouluttanut ja fasilitoinut työpajoja valmentajille, urheilijoille, erotuomareille ja urheilujohtajille kulttuurierojen ymmärtämisen tärkeydestä urheilusektorilla. Hän on myös kirjoittanut aiheesta useita artikkeleita, sekä puhunut urheilujohtamisen ja valmentamisen seminaareissa. Lisäksi Laanti on opettanut kansainvälistä liiketoimintaa ja johtamista, mukaan lukien urheilujohtamista, yliopistoissa Suomessa, Australiassa ja Aasiassa. Laanti on entinen maajoukkue- ja SM-sarjatason koripalloilija. Nykyisin hän valmentaa oman toimensa ohella nuoria koripallojunioreita ToPoLassa.

Pvm:                                                To. 25.11.2021

Aika:                                                17.00–18.30

Kouluttaja:                                      Riku Laanti (PhD, KTM), kouluttaja ja cross-cultural coach

Paikka:                                            Zoom -verkkoalusta

Koulutus on maksuton.

Ilmoittaudu viimeistään 18.11.2021

Koulutuksen järjestää Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n hallinnoima RIVE- hanke, (Ryhmäytyminen, Itsensä tunteminen, Vuorovaikutus ja Elämäntaidot. Maahanmuuttajien kotouttaminen liikunnan avulla.) yhdessä seitsemän muun aluejärjestön kanssa. (KESLI, KEPLI, ESLI, ESLU, HLU, PSL ja LIIKU)
Tuki hankkeelle tulee Opetus- ja Kulttuuriministeriöltä.

Osallistujatiedot

Esimerkiksi mikä: päiväkoti / koulu / seura / yritys / yhteisö
Olen lukenut PLU:n tietosuojaselosteen sekä hyväksyn sen. Yllä lisätietoja ehdoista.

Ajankohtaista

OLYMPIAKOMITEAN HALLITUKSEN PÄÄTÖKSIÄ 

Suomen Olympiakomitean hallitus kokoontui 21.10. Kokouksessaan hallitus käsitteli Olympiakomitean strategian päivitystä, päätti Olympiakomitean syyskokoukselle tehtävistä esityksistä ja nimesi edustajia liikunnan ja urheilun luottamustehtäviin.

Jan Vapaavuori: Olympiakomitean otettava johtava rooli liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan edistämisessä 

Hallitus päätti esittää 20.11. kokoontuvalle Olympiakomitean syyskokoukselle, että Olympiakomitean nykyistä strategiaa päivitetään kattamaan aiempaa laajemmin myös liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan edistäminen. Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori painottaa asian tärkeyttä muuttuneessa ajassa.

– Koronapandemia on ravistellut Suomea ja lisännyt ihmisten passiivisuutta. Samaan aikaan liikunnan ja urheilun rahoitus on laskusuunnassa, mikä on kestämätöntä huomioiden liikunnan kiistattomat hyödyt yhteiskunnalle. On harvoja asioita, joiden yhteiskunnallinen panos-tuotos –suhde on niin hyvä kuin se, jonka panostus liikuntaan ja urheiluun tuottaa, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori muistuttaa, että Olympiakomitea liikuttaa jäsenistönsä kautta yli miljoonaa suomalaista, mutta yhteiskunnalle on tärkeää, että kaikki muutkin suomalaiset omaksuvat liikunnallisen elämäntavan.

– Olympiakomitean on syytä ottaa suurempaa roolia myös koko kansan liikuttamisessa ja liikunnallisen elämäntavan edistämisessä. Kyse on paitsi liikuntakulttuurin edistämisestä, myös laajemman yhteiskuntavastuun kantamisesta, linjaa Vapaavuori.

Strategian päivittämisen lisäksi hallitus päätti esittää syyskokoukselle uusien jäsenien hyväksymistä seuraavasti: varsinaiseksi jäseneksi Suomen Padelliitto ry, kumppanuusjäseniksi Suomen SUB-liitto ry ja Suomen Mölkkyliitto ry.

Hallitus päätti myös esittää syyskokouksen hyväksyttäväksi päivitetyn version Reilu Peli -asiakirjasta. Reilu Peli -asiakirja on koko urheiluyhteisöä sitova eettinen ohjeisto ja vastuullisuustyön perusta. Asiakirja on päivitetty vastaamaan urheiluyhteisön vastuullisuusohjelman rakennetta.

Lausunto valtakunnallisesti merkittävistä liikuntapaikkojen perustamishankkeista

Olympiakomitean hallitus hyväksyi kokouksessaan lausunnon koskien liikuntapaikkojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmaa 2022-2025. Lausunto toimitetaan opetus- ja kulttuuriministeriölle ja se kohdistuu rahoitussuunnitelmassa käsiteltäviin valtakunnallisesti merkittäviin, huippu-urheilun kannalta keskeisiin hankkeisiin.

Olympiakomitean lausunnon mukaan tärkein hanke on Helsinkiin rakentuva jääurheilun monitoimihalli (Myllypuron jääurheilukeskus Oy). Hanke tarjoaa pika- ja taitoluistelulle kaikki laji- ja oheisharjoittelutilat. Hanke kytkeytyy toiminnallisesti Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaan ja Helsingin Olympiavalmennuskeskukseen. Pikaluistelun osalta hanke luo Suomeen toistaiseksi täysin puuttuvan halliolosuhteen, joka mahdollistaa valtakunnallisen valmennuksen keskittämisen sekä arvokilpailujen järjestämisen.

Prioriteetiltaan toisena on Jyväskylän Hippos-hanke. Se on laaja ja monilajinen liikuntapaikkahanke, jonka erityispiirteenä on siihen liittyvä osaamiskeskittymä (Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus, alueen oppilaitokset, Jyväskylän Urheiluakatemia). Hanke parantaa urheilijoiden päivittäisharjoitteluolosuhteita ja kaksoisuraratkaisuja Jyväskylässä, joka on yksi kuudesta Olympiakomitean Urheiluakatemiaohjelman valtakunnalliseen rooliin nostetusta päivittäisharjoittelun toimintaympäristöstä.

Nimeämisiä luottamustehtäviin

Hallitus nimesi kokouksessaan edustajia liikunnan ja urheilun luottamustehtäviin. Suomen Urheilumuseosäätiön hallitukseen toimikaudelle 2022-2024 nimettiin Riia Martinoja ja Erkka Westerlund. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimus- ja kehittämissäätiön hallitukseen toimikaudelle 2022-2023 nimettiin Tapio Korjus (puheenjohtaja), Mika Lehtimäki ja Laura Andersson.

Lisätiedot:
Suomen Olympiakomitea, puheenjohtaja Jan Vapaavuori, jan.vapaavuori@olympiakomitea.fi,
toimitusjohtaja Mikko Salonen, mikko.salonen@olympiakomitea.fi, 040 541 0295.

 

Olympiakomitea: liikunnan ja urheilun leikkaukset peruttava

Suomen Olympiakomitean mukaan liikunnan ja urheilun historiallisen suuri budjettileikkaus on peruttava.

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti tänään Twitterissä puolueensa kannattavan sitä, että kulttuurileikkaukset perutaan. Tämä herättää kysymyksen muiden rahapelitoiminnan tuotoilla rahoitettujen toimien asemasta: eikö niihin kohdistuvat leikkaukset tulisi myös perua?

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori pitää selvänä, että liikuntaleikkaukset on peruttava.

– Hallituksen budjettiesityksen mukaan liikuntabudjetti pudotettaisiin alimmalle tasolleen yli 10 vuoteen. Tämä tehtäisiin tilanteessa, jossa liikuntaa, terveyttä ja hyvinvointia tarvitaan koronakriisin jälkeen historiallisen paljon, Vapaavuori linjaa.

– Liikunta ja urheilu on saanut pahoja kolhuja koronan myötä: kymmenet tuhannet lapset ja nuoret ovat pudonneet seuratoiminnasta ja liikunta-alan toimijoiden tilanne vaikeutunut. Nyt ala täytyy nostaa jaloilleen, jotta se voi edistää ihmisten liikkumista ja harrastamista.

Budjettiesityksen mukaan valtion liikuntabudjettia alennettaisiin noin 160 miljoonan euron tasosta lähes 20 miljoonalla eurolla. Isoimmat leikkaukset kohdennettaisiin liikuntapaikkarakentamiseen ja liikunnan kansalaistoiminnan tukeen. Liikuntabudjetin valtaosalla rahoitetaan julkista toimintaa: noin kaksi kolmasosaa kohdennetaan julkiseen toimintaa ja yksi kolmasosa kansalaistoimintaan.

Vapaavuoren mukaan hallitus tempoilee nyt liikuntapolitiikassa.

– Vielä muutama vuosi sitten liikuntapoliittisen selonteon tavoitteena oli useiden kymmenien miljoonien eurojen tulevaisuusinvestoinnit liikuntaan ja urheiluun. Budjetissa suunta on nyt täysin päinvastainen siihen nähden, mitä eduskuntapuolueet linjasivat 2019 käsitellessään liikuntapoliittisen selonteon. Silloin vaikutti, että kaikki päättäjät ymmärtävät tutkimukseen perustuvan näytön liikunnan merkityksestä, Olympiakomitean puheenjohtaja Vapaavuori muistuttaa.

Vapaavuoren mukaan hallitus voisi ottaa mallia Ruotsista.

– Ruotsissa hallitus päätti juuri lisätä ensi vuoden liikuntabudjettiin 400 miljoonaa kruunua, jotta liikunta ja urheilu toipuisivat nopeammin koronapandemiasta.

Budjettia voidaan vielä korjata hallituksen lisätalousarviolla ja eduskunnassa meneillään olevassa käsittelyssä.

 

Lisätietoja:

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori, jan.vapaavuori@olympiakomitea.fi

Toimitusjohtaja Mikko Salonen, 040 541 0295

 

Työllisyyshankkeiden uutiskirje ilmestynyt

Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry hallinnoi parhaillaan kahta työllisyyshanketta (Oma Polku II ja VETO). Tällä viikolla julkaistiin hankkeiden oma uutiskirje.

Uutiskirjeessä on kerrottu kahdesta hankkeen asiakkaasta, jotka lähtivät hakemaan rohkeasti apua tilanteeseensa. Heistä toinen työllistyi urheiluseuraan palkkatuen avulla, toinen löysi uuden alan. Molemmat antavat kiitosta hankkeiden työvalmentajille. Lisäksi uutiskirjeestä löytyy linkki pdf-tiedostoon, jossa kerrotaan työllistämisen apuvälineistä työnantajille.

Lue kirje kokonaisuudessaan:
Uutiskirje 12102021

 

 

 

Lokakuun uutiskirje ilmestynyt

Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n lokakuun uutiskirjeen aiheita:

  • PLU:n toimisto muuttaa joulukuussa Piirille, katson Piirin esittelyvideo
  • OKM:n Covid-19 pandemia-avustuksen haku 20.10. klo 16.15 saakka
  • Olympiakomitea julkaisi Tietopaketin kuntapäättäjille
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulun liikuntahankkeen SeAMK Sportsin päätösseminaari: hankkeen tuloksia
  • PLU:n koulutuksia

    PLU uutiskirje lokakuu 2021

Voit tilata 11 kertaa vuodessa ilmestyvän uutiskirjeemme MAKSUTTA sähköpostiisi. Tilauslomake on etusivullamme.

Uutiskirjeemme ilmestyy tänä vuonna vielä kahdesti: 9.11. ja 7.12.
(Uutisen kuva: Liikunnan aluejärjestöt)

SeAMK Sports -hanke lisäsi opiskelijoiden arkiliikuntaa

Kirsti Siekkinen (vasemmalla), Mervi Lehtola ja Liisa Reinola vaihtoivat ajatuksia onnistuneen SeAMK Sports -hankkeen päätösseminaarin jälkeen. (Kuva: Kirsi Kuusisto)

Kohtuupienellä rahalla on saatu paljon aikaan ja luotu liikuntapalveluja korkeakouluopiskelijoiden arkeen. Opetus- ja kulttuuriministeriön Liikunnan vastuualue on vuodesta 2011 lähtien jakanut korkeakouluille kehittämisavustuksia reilu kolme miljoonaa euroa, mikä käytännössä tarkoittaa noin 40 liikuntahanketta, kertoi Opiskelijoiden liikuntaliiton korkeakoululiikuntaliikunnan erityisasiantuntija Jussi Ansala Seinäjoella tänään. Hän oli yksi SeAMK Sports –liikuntahankkeen (1.1.2018 – 31.10.2021) päätösseminaarin puhujista.

Ansalan mukaan ulkokuntosalit ovat myös monien korkeakoulujen nykytrendi. Noin vuoden ajan sellainen on ollut myös Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden käytössä, juuri liikuntahankkeen ansiosta. Hankkeella on kehityspäällikkö Mervi Lehtolan mukaan myös muita liikuntaa edistäneitä asioita.
– Hanke on edistänyt opiskelijoiden arjen liikunnallisuutta. On järjestetty lajikokeiluja, taukojumppia ja tehty välinehankintoja. Hyvinvointipassin kehittäminen ja saattaminen valtakunnalliseen käyttöön onnistui hankkeessa yli odotusten, kertoi Lehtola. Hyvinvointipassi on tarjolla opintojaksona viiden opintopisteen arvoisesti kaikkien alojen opiskelijoille.
Lisäksi Lehtola kertoi hankkeella olleen myös ”piilo-opetussuunnitelma”: se vahvisti opiskelijoiden ajattelua omasta hyvinvoinnista. Hankkeen työntekijänä toimi liikuntasihteeri Liisa Reinola.

Yllätyskyykyillä veri kiertämään
Terveyden edistämisen asiantuntija Kirsti Siekkinen Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiöstä toi esiin Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen tuloksia vuodelta 2016. Otos kattoi 4,8 prosenttia kohderyhmän opiskelijoista. Uuden kyselyn tuloksia odotellaan vielä tämän vuoden lopulla.
– Henkinen hyvinvointi koettiin vuoden 2016 kyselyssä huonoksi, mutta kokonaisuutena tilanne oli hyvä. Nuoret ovat yleensä optimistisia elämänsä ja terveytensä suhteen, totesi Siekkinen.
Kyselyyn vastanneista opiskelijoita 33 prosenttia kertoi kokevansa runsaasti stressiä. Sitä aiheuttivat esiintyminen ja vaikeus saada otetta opiskelusta. Siekkinen totesikin, että opiskeluinto oli alhaisella tasolla.
Vuoden 2016 tutkimuksessa oli uutena mukana kysymys istumisen määrästä arkipäivisin. Mediaani istumisen tuntimäärille oli 10,75 tuntia. Vain 16 prosenttia opiskelijoista istui päivän aikana alle kahdeksan tuntia.
Liialliseen istumiseen käytettiin myös päätösseminaarissa hyviä ehkäisykeinoja: yllätyskyykyt saivat veren kiertämään ja tauot edistivät oppimista.

Yhteistyökumppanit

PLU sosiaalisessa mediassa

Share This