Valitse sivu

Liikunnasta hyvinvointia

PLU liikuttaa Pohjanmaata vauvasta vaariin

Koulutukset

Koulutus on yksi PLU:n tärkeimmistä osa-alueista: tuotamme laadukasta ja käytännönläheistä koulutusta sekä avoimena että tilauskoulutuksena.

Leirit

Leirit ovat liikuntaleirejä, joille jokainen lapsi ja nuori voi osallistua: mukaan pääsevät myös vasta-alkajat ja ensimmäistä kertaa lajia kokeilevat.

Työpaikkaliikunta

Tarjoamme harrasteliikunnan palveluita yhteisöille sekä yksittäisille liikkujille yhteistyössä erilaisten toimijoiden kanssa.

Urheilugaala

Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n ja Pohjanmaan Urheilutoimittajat ry:n vuosittain yhdessä järjestämä pohjalaisen liikunnan ja urheilun juhlailta.

Ajankohtaista

Miten urheiluseura hyötyy Harrastamisen Suomen mallista: ilmoittaudu webinaariin

Urheiluseurat ovat merkittävässä roolissa HSM-toiminnan järjestämisessä ympäri Suomen. Läheskään kaikki seurat eivät tästä mahdollisuudesta tiedä tai osaa hyödyntää sitä. HSM-yhteistyö kunnan kanssa voi avata seuralle monia mahdollisuuksia, kuten uusia harrastajia, rahaa, näkyvyyttä ja ohjaajien kehittymistä.

Liikunnan aluejärjestöt järjestää webinaarin ”Harrastamisen Suomen malli – Mahdollisuus meidän seuralle?maanantaina 4.12.2023 klo 9.00 -11.00. Webinaarin kolme seuraesimerkkiä (Santa’s United, Imatran Kusanku, Union Plaani) avaavat seurojen toimintaa eri kunnissa: Miksi seurat kouluilla ohjaavat ja miten se on mahdollistettu? Paneelikeskustelussa on mukana lisäksi kunnan edustaja kertomassa yhteistyön mahdollisuuksia. Tämän jälkeen tiedät paremmin, miten toimia ja millaista apua on saatavilla.

Liikunnan aluejärjestöjen järjestämä webinaari on suunnattu urheiluseuroille ja muille HSM-harrastuksia tuottaville tahoille sekä kunnissa HSM-toiminnan koordinoinnista vastaaville henkilöille. Vielä ehdit ilmoittautua!

ILMOITTAUTUMINEN 29.11.2023 mennessä tästä linkistä.
Webinaarista tulee tallenne, jonka saat sähköpostiisi webinaarin jälkeen.

Mukana Harrastamisen Suomen mallin aluehankkeessa: Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry, Etelä-Savon Liikunta ry, Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, Hämeen Liikunta ja Urheilu ry, Kainuun Liikunta ry, Keski-Suomen Liikunta ry, Lapin Liikunta ry, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry, Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry sekä Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry.
Yhteistyökumppaneita ovat Harrastamisen Suomen malli, Suomen Paralympiakomitea ja MIELI ry. Hankkeeseen on saatu tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Marraskuun uutiskirje ilmestynyt

Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n marraskuun uutiskirjeen aiheita:

 

 • Työmatkaliikunta on terveysteko!
 • OKM:n seuratuen haku 2024 menossa, päättyy 30.11.2023 klo 16.15
 • Piirin joulunavaus 3.12.2023, järjestämme jälleen Tonttupolun
 • syyskokouksemme 7.12.2023 Hotelli-Ravintola Almassa Seinäjoella
 • hallintokoulutus seuroille in English
 • jäsenseurat esittäytyvät: Evijärven Urheilijat ry
 • koulutuksia. 

   

  PLU uutiskirje marraskuu 2023

Lisää arkiliikuntaa perheille ammattilaisten ohjein

Kuvassa vasemmalla perheliikunnan erityisasiantuntija Johanna Pekkanen Suomen Ladusta ja kehittämissuunnittelija Maaria Nortunen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta tapahtuman tauolla. 

Perheliikunta merkitsee perheille ennen kaikkea mahdollisuutta viettää aikaa yhdessä. Yhdessä liikkuminen vahvistaa samalla perheen yhteisöllisyyttä ja lisää psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Lapsen aktiivisuus edistää samalla aikuisen aktiivisuutta ja vähän liikkuvan aikuisen kynnys aloittaa uutta madaltuu. Näin totesi Suomen Ladun perheliikunnan erityisasiantuntija Johanna Pekkanen ”Laatua lakeuksien lapsiperheille!” -tapahtumassa Seinäjoki Areenassa tänään.

Pekkanen kertoi lapsiperheitä olevan Suomessa lähes 560 000. Perheliikuntabarometrin 2021 mukaan 53 prosenttia perheistä liikkuu omatoimisesti yhdessä ja 24 prosenttia ohjatusti vähintään kerran viikossa. Harvemmin kuin kerran-kaksi kertaa kuukaudessa liikkuu omatoimisesti 47 prosenttia perheistä. Perheliikuntaneuvonnalla on tässä tärkeä roolinsa.
– Kuunnellaan kaikkia perheenjäseniä ja tehdään arviointeja jo varhaisessa vaiheessa, jotta vaikutukset voidaan todentaa, ohjeisti Pekkanen.

Jokainen ammattilainen on tärkeä

Terveyden edistämisen ja viestinnän asiantuntija Marjaana Kauranen Suomen Sydänliiton alaisesta Neuvokas perhe -menetelmästä kertoi vanhempien toivovan konkreettisia vinkkejä, joita voi muovata omaan arkeen sopiviksi. Tämä tulos saatiin ylipainoisten lasten vanhemmille tehdyistä kyselyistä vuosina 2013, 2020 ja 2023.
– Nettisivuillamme on omat sivut ammattilaisille. Sieltä löytyy paljon materiaalia myös esimerkiksi monikulttuurisuuteen liittyen, kertoi Kauranen ja korosti jokaisen ammattilaisen roolia, kun on kysymys perheen hyvinvoinnista ja terveydestä.
Samalla Kauranen antoi yleisen ohjeen myönteisen ilmapiirin luomiseksi kohti parempaa kokonaisvaltaista hyvinvointia: kehu, kannusta ja kiitä.

Tapahtumaan osallistui noin sadan henkilön moniammatillinen joukko Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta, joka järjesti tapahtuman yhdessä Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kanssa.

PLU mukana hyvinvointipäivässä Isojoella

Isojoen vapaa-aikatoimi järjestää lauantaina 28.10. kaikille kuntalaisille avoimen hyvinvointipäivän, jota on toteuttamassa myös Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry. PLU on mukana tekemässä kehonkoostumusmittauksia InBody 770 -laitteella.

Isojoen monitoimitalolla järjestettävässä tapahtumassa on mahdollisuus osallistua ohjattuun aamupilatekseen, kuntotansseihin lavatyyliin, lihaskuntotreeniin tai liikkuvuustunnille. Luento-osuuden aiheena on kasvisten käytön lisääminen ruokavaliossa. Sekä treenit että luento ovat maksuttomia.

Kehonkoostumusmittauksessa saa testituloksia muun muassa lihasmassasta ja lihastasapainosta. Lisäksi mitataan rasvakudoksen ja nesteen määrää. Mittaustulokset saa A4-tulosteena, joka käydään läpi yhdessä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen kanssa. Kehonkoostumusmittaus maksaa 15 euroa / hlö, ja se maksetaan käteisellä paikan päällä. Mittauksia tehdään klo 11.00 – 15.00.

Yhteistyökumppanit

PLU sosiaalisessa mediassa

Share This