Valitse sivu

Kuvassa vasemmalla perheliikunnan erityisasiantuntija Johanna Pekkanen Suomen Ladusta ja kehittämissuunnittelija Maaria Nortunen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta tapahtuman tauolla. 

Perheliikunta merkitsee perheille ennen kaikkea mahdollisuutta viettää aikaa yhdessä. Yhdessä liikkuminen vahvistaa samalla perheen yhteisöllisyyttä ja lisää psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Lapsen aktiivisuus edistää samalla aikuisen aktiivisuutta ja vähän liikkuvan aikuisen kynnys aloittaa uutta madaltuu. Näin totesi Suomen Ladun perheliikunnan erityisasiantuntija Johanna Pekkanen ”Laatua lakeuksien lapsiperheille!” -tapahtumassa Seinäjoki Areenassa tänään.

Pekkanen kertoi lapsiperheitä olevan Suomessa lähes 560 000. Perheliikuntabarometrin 2021 mukaan 53 prosenttia perheistä liikkuu omatoimisesti yhdessä ja 24 prosenttia ohjatusti vähintään kerran viikossa. Harvemmin kuin kerran-kaksi kertaa kuukaudessa liikkuu omatoimisesti 47 prosenttia perheistä. Perheliikuntaneuvonnalla on tässä tärkeä roolinsa.
– Kuunnellaan kaikkia perheenjäseniä ja tehdään arviointeja jo varhaisessa vaiheessa, jotta vaikutukset voidaan todentaa, ohjeisti Pekkanen.

Jokainen ammattilainen on tärkeä

Terveyden edistämisen ja viestinnän asiantuntija Marjaana Kauranen Suomen Sydänliiton alaisesta Neuvokas perhe -menetelmästä kertoi vanhempien toivovan konkreettisia vinkkejä, joita voi muovata omaan arkeen sopiviksi. Tämä tulos saatiin ylipainoisten lasten vanhemmille tehdyistä kyselyistä vuosina 2013, 2020 ja 2023.
– Nettisivuillamme on omat sivut ammattilaisille. Sieltä löytyy paljon materiaalia myös esimerkiksi monikulttuurisuuteen liittyen, kertoi Kauranen ja korosti jokaisen ammattilaisen roolia, kun on kysymys perheen hyvinvoinnista ja terveydestä.
Samalla Kauranen antoi yleisen ohjeen myönteisen ilmapiirin luomiseksi kohti parempaa kokonaisvaltaista hyvinvointia: kehu, kannusta ja kiitä.

Tapahtumaan osallistui noin sadan henkilön moniammatillinen joukko Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta, joka järjesti tapahtuman yhdessä Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kanssa.

Share This