Valitse sivu

Suomen Olympiakomitean mukaan liikunnan ja urheilun historiallisen suuri budjettileikkaus on peruttava.

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti tänään Twitterissä puolueensa kannattavan sitä, että kulttuurileikkaukset perutaan. Tämä herättää kysymyksen muiden rahapelitoiminnan tuotoilla rahoitettujen toimien asemasta: eikö niihin kohdistuvat leikkaukset tulisi myös perua?

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori pitää selvänä, että liikuntaleikkaukset on peruttava.

– Hallituksen budjettiesityksen mukaan liikuntabudjetti pudotettaisiin alimmalle tasolleen yli 10 vuoteen. Tämä tehtäisiin tilanteessa, jossa liikuntaa, terveyttä ja hyvinvointia tarvitaan koronakriisin jälkeen historiallisen paljon, Vapaavuori linjaa.

– Liikunta ja urheilu on saanut pahoja kolhuja koronan myötä: kymmenet tuhannet lapset ja nuoret ovat pudonneet seuratoiminnasta ja liikunta-alan toimijoiden tilanne vaikeutunut. Nyt ala täytyy nostaa jaloilleen, jotta se voi edistää ihmisten liikkumista ja harrastamista.

Budjettiesityksen mukaan valtion liikuntabudjettia alennettaisiin noin 160 miljoonan euron tasosta lähes 20 miljoonalla eurolla. Isoimmat leikkaukset kohdennettaisiin liikuntapaikkarakentamiseen ja liikunnan kansalaistoiminnan tukeen. Liikuntabudjetin valtaosalla rahoitetaan julkista toimintaa: noin kaksi kolmasosaa kohdennetaan julkiseen toimintaa ja yksi kolmasosa kansalaistoimintaan.

Vapaavuoren mukaan hallitus tempoilee nyt liikuntapolitiikassa.

– Vielä muutama vuosi sitten liikuntapoliittisen selonteon tavoitteena oli useiden kymmenien miljoonien eurojen tulevaisuusinvestoinnit liikuntaan ja urheiluun. Budjetissa suunta on nyt täysin päinvastainen siihen nähden, mitä eduskuntapuolueet linjasivat 2019 käsitellessään liikuntapoliittisen selonteon. Silloin vaikutti, että kaikki päättäjät ymmärtävät tutkimukseen perustuvan näytön liikunnan merkityksestä, Olympiakomitean puheenjohtaja Vapaavuori muistuttaa.

Vapaavuoren mukaan hallitus voisi ottaa mallia Ruotsista.

– Ruotsissa hallitus päätti juuri lisätä ensi vuoden liikuntabudjettiin 400 miljoonaa kruunua, jotta liikunta ja urheilu toipuisivat nopeammin koronapandemiasta.

Budjettia voidaan vielä korjata hallituksen lisätalousarviolla ja eduskunnassa meneillään olevassa käsittelyssä.

 

Lisätietoja:

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori, jan.vapaavuori@olympiakomitea.fi

Toimitusjohtaja Mikko Salonen, 040 541 0295

 

Share This