Valitse sivu

Toukokuussa 2017 alkanut TE-palvelujen rahoittama ja Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n hallinnoima työllisyyshanke päättyy huhtikuun lopussa. Kuusiokunnista liikkeelle lähtenyt hanke laajeni maaliskuussa 2018 Seinäjoen alueelle. Viiden työvalmentajan avulla 511 hankkeessa mukana ollutta asiakasta on löytänyt työ- tai opiskelupaikan tai muun asiakkaan tilannetta edistävän ratkaisun.

Hankkeen maaliskuussa toteuttaman sähköisen asiakaskyselyn mukaan työvalmennuksessa on tärkeää paitsi työnhaun aktivoiminen myös omien mahdollisuuksien laajempi ymmärtäminen. Kyselyyn vastasi 27 prosenttia asiakkaista. Omatoimisuuteen saatu rohkaisu nousi ansioluettelon tekemisen kanssa toiseksi tärkeimmäksi asiaksi. Myös TE-palvelujen (valmennukset, työttömien terveyshuolto, palkkatuki) saaminen sekä tiedonsaanti työttömän oikeuksista koettiin merkittäviksi. Kyselyyn vastanneista 82 prosenttia oli tyytyväisiä Oma Polku –hankkeen työvalmennukseen.
Kuusiokunnissa hankkeelle todettiin olevan selkeä tarve sekä asiakkaiden että esimerkiksi yrittäjien kanssa. Yhteinen toimintamalli TE-palveluiden kanssa löytyi nopeasti. Seinäjoen alueella osan asiakkaiden kanssa on tarvittu ns. jatkopolutusta, jota on toteutettu yhdessä muiden tahojen kuten kaupungin työllistämispalvelujen kanssa.

Työvalmentajina Oma Polku –hankkeessa työskentelivät Kuusiokuntien alueella Tuula Mäki-Fränti ja Mikko Rissanen sekä Seinäjoen alueella Sari Laaksonen, Tuula Sundberg, Riina Välisaari ja Antti Ylinen.
– Usein polku työllistymiseen on löytynyt asiakkaan omien verkostojen kautta. Niitä on vain syytä selvittää, ja usein olemme voineet olla tässä kohtaa suureksi avuksi, kertoo Tuula Sundberg. Erityiskiitoksen työvalmentajilta saavat yritykset ja yhdistykset, jotka ovat antaneet mahdollisuuden työkokeiluun tai peräti palkka- tai palkkatukityöllistymiseen.

Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry jatkaa 1990-alussa aloittamaansa työllistämishankkeiden toteuttamista yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Parhaillaan on käynnissä ESR-rahoitteisen VETO-hankkeen viimeinen työstövaihe.
­ – Tavoitteena on koko Etelä-Pohjanmaan maakunnan alueella toimiva, kolmivuotinen hanke. Tässä hankkeessa yhdistetään liikunta- ja elintapaneuvonta sekä työvalmennus. Hankkeen sisältöä on kehitetty vahvasti Oma Polku –hankkeesta saatujen kokemusten perusteella, kertoo aluejohtaja Aino-Maija Siren.

Jaa somessa